Googlar man på ”hotell i Rom” blir det 105 miljoner träff! Så många hotell finns det förstås inte, men ändå rätt många. Hela Italien kryllar faktiskt av ställen att bo på. Det gör det tröttsamt att planera en rundresa i det vackra landet. Vi skulle ju göra ett eget giro runt Italien och efter några timmars surfande bestämde vi oss för att inte förboka något boende. Det brukar lösa sig ändå…
Vi gav oss iväg på vår tur utrustade med GPS, en mobiltelefon med internet och en bra kartbok. Någon gång på eftermiddagen bestämde vi ungefärlig ort för övernattning och sen var det bara att söka boende i närheten via internet. I oktober verkar det fungera bra att boka nattens boende på det viset. Vid ett par tillfällen åkte vi förbi det tilltänkta boendet för att kolla att det såg bra ut, stannade en bit ifrån och bokade via internet för att få bästa pris. I Toscanas byar valde vi att knacka dörr bland tänkbara boenden i stället. Borgstäderna är inte så lättillgängliga med bil och hotellen ligger ändå ofta väl samlade.
Tekniken fungerar dock inte alltid som det är tänkt. Vi hittade en masseria (*) på landet utanför Bari. Bokningen via nätet gjordes sent och det var redan mörkt ute på landsbygden. Vägbeskrivningen förde oss allt längre ut bland olivodlingarna. Ruiner och förfallna trullihus passerades längs grusvägen och till slut dök en sliten skylt upp i bilens helljus. Tankarna gick till någon Don Corleone-inspirerad scen… Herrgårdens enda ljus kom från ett fönster i en barack. Det visade sig vara kocken som jobbade i köksflygeln. Man väntade inga gäster i natt. Till slut plongade det dock till i hans telefon. Vår bokning hade lätt försenad slutligen trillat igenom systemet och han tände upp och hälsade oss välkomna. Det visade sig att stället var helt nyrenoverat och vi fick en svit högst upp i herrgårdsbyggnaden. Vi var de enda gästerna och fick avnjuta en gourmetmiddag med gårdens gamla riddarrustningar som enda sällskap.
I Italien finns många olika typer av boende för resande; affitta camera (hyresrum), B&B, agriturismo, albergo, hotell m.m. När det gäller hotell kan man konstatera att det gått inflation i tilldelningen av stjärnor. En tumregel är att ett trestjärnigt hotell är av enkel standard med vissa ambitioner. Ett tvåstjärnigt saknar kanske någon facilitet men är ofta också helt okej. De riktiga pärlorna hittade vi bland B&B´s och agriturismos. Ofta drivs de av ägaren själv som är uppvuxen på orten och kan allt som är värt att veta om omgivningarna. Ett par av dem var så bra att de är värda en egen resa nästa gång.
I Gallipoli bodde vi med bästa havsutsikt på en B&B. Den rika handelsmannen som en gång byggde huset drev ett rederi för olivolja, dåtidens vanligaste bränsle kring Medelhavet. För att hålla koll på när fartygen närmade sig hamn byggde han ett eget utkikstorn högst upp på husets tak. Hit bjöd nuvarande ägaren upp oss för att skåda över Medelhavet och den fina solnedgången över Isola Sant´Andrea.
När vi summerade vår resa kunde vi konstatera att det fungerar utmärkt att hoppa över detaljplaneringen. Man måste dock vara beredd på överraskningar men man bjuds också på pärlor som det inte går att planera sig till.
(*) Masseria kan beskrivas som ett stort gods med försvarsmur, beläget på landsbygden i södra Italien och främst i Puglia. Innanför murarna finns ofta också utrymmen för boskap, kvarn eller vinproduktion, en kyrka eller ett kapell, bostäder för personal och ibland även en skola. Idag drivs många av dessa som ett B&B eller agriturismo, där man erbjuder både boende och restaurang.