Liguriska viner är knappast kända utanför Italien. Och knappast ens kända utanför Ligurien. Vi har fått lära oss att det bergiga landskapet där all odling sker på terrasser har gjort att det mest har odlats druvor till husbehov i kombination med olivodling. De liguriska viner som ändå säljs i butik och på restaurang har ett förhållandevis högt pris.
Vi har självklart smakat de lokala vita vinerna Pigato och Vermentino, men för det mesta ändå valt viner från Piemonte som också saluförs stort i Ligurien. Det röda Rossese som sägs ha varit ett av Napoleons favoritviner när han härjade i trakterna är däremot en favorit även för oss. Nyligen bad vi vår vinbutik rekommendera några riktigt bra Liguriska viner. Utan att tveka plockade han fram en Vermentino och Pigato från La Ginestraia och fick oss att omvärdera vår syn på vita viner från området.
Det visade sig att vingården ligger nära vårt favoritbad i Cervo. La Ginestraia är ”systervingård” till Brangero i Piemonte, där piemontesiska viner som Barolo, Barbera, Dolcetto med flera produceras. Efter ett par samtal med innehavaren på La Ginestraia, Mauro Leporieri så hade vi gjort upp om ett besök.
Modernt och ekologiskt är ledorden. Alltså mötte Mauro oss på sin elcykel nere vid stationen. Den visade sig hålla bra fart även uppför de branta backarna mot vingården. Först tog Mauro oss på en tur bland vinrankorna medan han entusiastiskt berättade om odlingen, den fantastiska utsikten och närheten till havet.
På terrasserna ovanför Cervo odlas Vermentino, även här med olivodlingar som granne. Tidigare har även Sangiovese för husbehov odlats men det har nu ersatts med nya Vermentinostockar. Vingården producerar även Pigato och Rossese som odlas i Ortovero respektive Dolceacqua, där jordmånen är optimal för just de druvorna.
Mauro håller inte med om att det är det svåra landskapet som varit begränsande för bra viner i Ligurien. Det är snarare brist på utveckling av metoder att framställa kvalitetsviner och traditionen i området som är orsaken. La Ginestraia har ambitionen att ändra på det och trots att gården bara funnits sedan 2007 har man redan fått erkännanden från många håll. Den amerikanska vinkritikern James Suckling gav Pigato 2012 hela 93 poäng. Los Angeles Times har rankat Pigato 2011 som ett av topp 10-viner som passar bra till sushi.
Mauro visade upp sin produktion och förklarade en del av nytänkandet. Filosofin liknar tanken bakom Slow food – att utgå från det som passar bäst att odla i miljön och området, att inte överproducera eller stressa fram produkter. La Ginestraia vill ta fram kvalitetsviner med personlighet som ska vara lätta att känna igen.
Vi provsmakade oss igenom det som fanns på gården för tillfället, bland annat olika årgångar och typer av Pigato och Rossese. Vinerna håller riktigt hög klass och man fattar lätt tycke för deras karaktär, verkligen inget man vill spotta ut under provningen. Det var extra intressant att smaka på årets specialproduktion av Pigato som lagras på små ekfat och som inte ens var färdiglagrad. Den produceras bara de år som bjuder på extra bra druvor och ger inte mer än fyra fat, ca 1000 flaskor.
Efter ett givande besök lämnade vi vingården med några lådor i bagaget och med hopp om att fler vingårdar i Ligurien tar efter filosofin och ambitionsnivån från Ginestraia.