Press "Enter" to skip to content

Vårbruket är igång

Vi har hunnit med ett vinterbesök i Testico för att ta hand om olivlunden och lite andra saker som behövde göras i huset. Vi var lite oroliga att både väg och terrasser skulle ha rasat efter ett rejält regnoväder i november, men vägen hade klarat sig bra och det mesta var också intakt på olivterrasserna. Bara några mindre ras och som alltid en hel del spår av bökande vildsvin.

Vår ”olivträdsexpert” Matteo hade redan hunnit beskära träden åt oss så det var bara att sätta igång och samla ihop grenar och kvistar till högar för att elda. Nu börjar buskarna verkligen likna små träd så tiden med mer oliver att skörda börjar närma sig. I år hade vi tyvärr inga oliver att ta hand om ens för att lägga in i saltlag – ett dåligt år kombinerat med angrepp av olivflugan har gjort att de få oliver som fanns på träden har blivit dåliga och trillat till marken. Lite tråkigt eftersom de oliver vi la in i saltlag (olive in salamoia) från förra årets skörd blev väldigt goda till slut. Det krävdes en hel del tid och fler byten av lag än vi hade fått tips om – men det var definitivt värt det. Inte bara vi själva utan alla som smakat har intygat att de blev riktigt goda. Nu är de nästan slut, så vi vill gärna se om vi kan göra om den lyckade inläggningen. Vi får hoppas på en liten större skörd i december i år istället.

Nu gällde det att bli av med alla torra grenar och kvistar så snart som möjligt. Det var ovanligt kallt för årstiden och risk för både snö och vindstyrkor upp mot storm, så vi fick pricka in rätt tillfälle att elda på. Vi hann med en halvdags eldning innan vinden tilltog och sedan blåste det så mycket under resten av vår vistelse att elda inte var att tänka på. Det startade ett antal skogsbränder runt byn med flera dagars släckningsarbete både av brandkår och med flygplan (Canadair, dom där som hyrdes in till Sverige), så vi fick vara glada att vi i alla fall hann med drygt hälften av jobbet.

Nästa steg är att gödsla träden – oftast dags att göra i april innan det drar igång och börja växa på allvar. Det ska också helst göras när det väntas regn, då gör gödslet bäst verkan. Till våra 80 små träd går det än så länge åt cirka en quintale gödsel, det vill säga 100 kg. Traditionerna är starka bland olivbönderna och quintale är ett gammalt mått som fortfarande används. Ett annat exempel i olivproduktionen är misure (12,5 kg). Vi kommer säkert lära oss mer när det börjar bli dags för riktiga olivskördar, då kan vi berätta mer.

En lärdom från förra året är också att vi ska röja olivterrasserna från ogräs i maj-juni, när det mesta ”vuxit klart” inför sommaren men innan det blivit för varmt. I september-oktober är det dags att göra en ny vända. Vi använder en röjningsmaskin på hjul (ser nästan ut som en gräsklippare) för att röja de stora ytorna och kör sedan trimmers (decespugliatori) för att komma åt alla kanter, runt träden och på slänterna. Vi lär oss sakta men säkert, lite av egen erfarenhet men mest från tips som vi får av de som haft olivtraditionen i blodet i generationer.

Den översta bilden är från 2013 när vi renoverade olivlunden och tog ner alla träd till stubbar. Den andra bilden visar hur stubbarna nu börjar bli riktiga olivträd.

Translate>