Från Testico till vinerna i Piemonte är det inte långt och dit åker vi med jämna mellanrum för att handla vin. Området Langhe söder om staden Alba är verkligen vackert med böljande kullar och pittoreska byar. Kända platser för att bara nämna några är Barolo, La Morra, Barbaresco och Neive. Möjligen kan man tycka att det är för pittoreskt, allt är väldigt prydligt och välordnat.
Den här vändan bestämde vi oss för att utforska det för oss mer okända Monferrato nordost om Langhe med Asti som närmsta stora stad. Det blev en intressant resa med stora kontraster. På många sätt var det en tidsresa – bakåt i tiden på ett positivt sätt. Om det i Langhe numera är uppodlat med vin till 90% så är det i Monferrato kanske bara hälften av kullarna som är vinodlingar. Resten är mer traditionellt jordbruk där allt inte är lika påkostat och renoverat bland byar och gårdar.
Röda viner som är typiska för området är Grignolino och Ruchè. Just Ruchè finns bara här i sju mindre byar. Under vårt besök visade det sig vara Ruchè-festa i en av byarna så vi fick smaka på flera av producenternas viner. Det är ett fylligt och smakrikt vin som passar till t ex grytor, svamprätter och ostar. Alkoholstyrkan är ofta hela 15,5% men det blir inte lika tydligt som hos t ex ett Amarone vin.
Vi bodde på Il Mongetto i byn Vignale Monferrato. Il Mongetto är en aktiv vinproducent som också är en agriturismo. Att det är en speciell och personlig plats är nog en bra beskrivning. Stora rum med gamla takmålningar, ett utmärkt kök och en fastighet som renoverades för många år sedan. Il Mongetto ägs av Carlo Santopietro som sköter det mesta från vinproduktion, vinprovning, bokning till servering. Som dom flesta gårdar här produceras bland annat Grignolino, Barbera samt Monferrato Rosso som är en blandning av Merlot och Barbera druvor.
Det är ju tydligt att man är i Piemonte när del Piero, den största fotbollshjälten i turinlaget Juventus, står stadigt i vinskörden. Den andra bilden visar utsikten norrut från vårt rum. Det hela är sanslöst vackert på riktigt.
Carlo bokade in oss hos grannbyns grappaproducent Antica Distilleria Di Altavilla. Som tur var hade vi våra hopfällbara Brompton cyklar med oss så att vi kunde lämna bilen. Dottern i ägarfamiljen gav oss en intressant guidad visning av produktionen och provsmakning av grappor lagrade på olika typer av fat. Det var några av de bästa lagrade grappor vi provat på våra rundturer.
Efter två trevliga dagar i Monferrato for vi hemåt igen och passerade den välmående staden Canale. Strax före Canale passerade vi en av fabrikerna där Campari och Aperol produceras. Fabriker är rätt beskrivning och kontrasten mot vingårdarna i Monferrato kan inte bli större.