Press "Enter" to skip to content

Vintur till Piemonte

Kopplingen mellan den lokala maten och de lokala vinerna är stark i Italien. I Liguriens kuststäder finns ett utmärkt utbud av fisk och skaldjur. Redan 30 minuter upp i bergen är det en helt annan matkultur som har mycket gemensamt med köket i Piemonte. Det är mycket pajer och omeletter med lokala grönsaker, kalv, vildsvin och kanin samt olika pastarätter. Ligurien är ingen stor vinproducent och fokus ligger på vita viner som Vermentino och Pigato. Mer om det i en annan blogg.

Merparten av vinerna kommer istället från grannen Piemonte som har ett enormt utbud. Det typiska röda bordsvinet i Ligurien är ett Dolcetto och ett populärt vitt bordsvin till den soliga lunchen på stranden är ett Cortese, ofta väl kylt och mycket lätt pärlande (frizzantino).

I Testico är vi några familjer som går samman och köper vin direkt från vingården Cascina Albano i byn Barbaresco. Nuvarande ägarens farbror extraknäckte som busschaufför på linjen Testico – Alassio och blev god vän med några bybor. Vi åkte dit för att träffa ägaren, Natale Vacca, för att få en lektion om de lokala vinerna.

Det är ingen lång resa från vår by till hjärtat av vinlandet i Piemonte – efter mindre än två timmar i bil kan man parkera på ett bytorg i Barolo eller Barbaresco. Produktionen på gården är ganska representativ för hela Piemonte med de röda vinerna Dolcetto, Barbera, Nebbiolo och Freisa samt det vita Arneis. Nebbiolo-druvor för Barbaresco-produktion tas om hand av kollektivet, Produttori di Barbaresco som ligger mitt på bytorget.

För mer kunskap om viner från Piemonte rekommenderas larsvinsida.vininfo.nu. Lars Jonsson som ligger bakom sidan har i vår mening gjort en utmärkt översikt av viner från Piemonte och Ligurien. Ett besök på en italiensk vingård är en trevlig aktivitet och förläggs med fördel på eftermiddagen. Om vingården har många olika viner är det en bra idé att ordna boende i närheten, det kan bli en hel del att prova! Den här gången bodde vi i grannbyn Neive som har flera restauranger och hotell.

Vårt besök hos Natale Vacca blev minnesvärt. Vi testade allt plus några nya viner som sonen i familjen experimenterat fram under sina universitetsstudier till vinmakare. Det hela toppades med ett par olika grappor. Grappan görs på ett lokalt kollektiv då det är avgörande för kvaliteten att råvaran som skall destilleras – resterna från vinpressen, eller Vinaccia på italienska – ska vara så färsk som möjligt. Mot slutet av dagen var det dags att följa med i produktionen och pumpa runt vinet i ståltankarna (”remontage” som är en del av ”macereringen”). Bara det berusande i sig om man står för nära…

Det råder skarp konkurrens mellan närliggande appellationer. På frågan vad som skiljer en Barbaresco från en Barolo kan svaret i Barbaresco bli: ”- marknadsföring och ekfat”. Det är inte hela sanningen men visst ligger det något i det. Varumärke och att värna om sin DOCG appellation är oerhört viktigt ekonomiskt för vingårdarna.

Mat, vin och kultur har starka band i Italien. Slow-food rörelsen har sitt ursprung i området och i staden Bra finns University of Gastronomic Sciences. Det är en väl vald plats, man äter mycket bra i byar och städer i området och utbudet av vin är förnämligt.

Efter ett grundligt vingårdsbesök tillbringade vi resten av turen med att äta gott och besöka några fler städer och byar i det böljande, vackra vinområdet.

Som besökare från Sverige blir man sugen på att köpa med viner hem. Det är inte helt enkelt om det är en bra affär man är ute efter. En bra Barolo har mycket hög status i Italien och priserna är därefter. Ofta går det att hitta vinet till samma pris eller lägre hos Systembolaget. Det säger en del om hur duktigt
vårt monopol ändå är. Men det finns undantag
– lyckas man nästla sig in hos en vinbonde öppnas
andra möjligheter.

 

Translate>